Houdbaarheid en kwaliteit

Kwaliteit en voedselveiligheid.

De producten in onze pakketten hebben dezelfde kwaliteit als in de winkel. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat:
• Het product uit de markt wordt genomen;
• Er te veel voorraad van het product is;
• De houdbaarheidsdatum te dichtbij;
• Er is sprake van een verouderde of verkeerde verpakking;
• De verpakking licht beschadigd is.
Hoewel er kwalitatief niets is aan te merken op deze producten, zouden ze vernietigd worden als ze niet aan de Voedselbank werden gegeven. Het betreft dus géén voedingswaren waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken is.

Afkortingen op verpakkingen.

Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden.
Wij leggen uit hoe het zit.
THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.
Bij producten met een THT-datum, in de volksmond ‘houdbaarheidsdatum’ genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.
Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.
Over dit onderwerp is daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbanken. Hieruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms zelfs jaren na de aangegeven THT-datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden.
Producten met een THT-datum mogen dus ná die datum nog verstrekt worden.
Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument.

De ideale boodschappenlijst.

Voedselbanken Rivierenland heeft als kernwaarde klanten gezonde voeding te geven, uitgaand van de schijf van vijf. Wij zijn echter afhankelijk van wat wij krijgen. We zijn blij met allerlei soorten eten, maar hebben een ideale boodschappenlijst als het langhoudbare producten betreft. De Vrije Universiteit in Amsterdam gaf ons advies bij het samenstellen van deze verlanglijst welke gekoppeld is aan de nieuwe ‘schijf van vijf’.